Menu
Menu

Erkend taxateur

Het belang van taxatie door een erkend  taxateur

Na het afsluiten van een koopcontract bij een woning is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede hypotheek. Enkel zo kunt u immers de som betalen aan de verkoper. De hypotheek die u moet betalen is afhankelijk van uw inkomen, maar ook van de waarde van de woning die u heeft aangekocht. Maar de waarde van een woning en de prijs die u ervoor betaalt zijn bijna nooit gelijk. De prijs wordt immers bepaald door de koper, maar de waarde ervan wordt bepaald aan de hand van een taxatie. Beroep doen op een erkend taxateur om een goede inschatting te kunnen maken is dan ook van belang!

Waarom een taxatie door een erkend  taxateur?

Een taxatie is een onmisbaar document bij het aanvragen van een hypotheek op uw woning. Elke aanbieder van een hypotheek heeft bepaalde voorwaarden, waaraan dat document moet voldoen. Een erkend taxateur moet eveneens aan bepaalde vereisten voldoen, alsook het rapport dat hij of zij afgeeft.

Zo mag het rapport niet ouder zijn dan een aantal maanden, en moet het gevalideerd worden. Elk rapport moet dus op dezelfde manier en volgens bepaalde, op voorhand vastgelegde manieren opgesteld zijn. Een erkend taxateur verzekert dat het rapport aan alle vereisten voldoet zodat de aanbieder van de hypotheek het accepteert.

Het bepalen van de waarde van uw woning door een erkend taxateur

Het taxatierapport van de taxateur wordt beoordeeld door de hypotheekaanbieder, waaruit de echte waarde van uw woning duidelijk wordt. Op basis daarvan bepaalt de aanbieder hoeveel u zal krijgen voor deze woning. De waarde van een woning, bepaald door een taxateur, is dus van groter belang dat de eigenlijke prijs van die woning.

Een taxatie laten uitvoeren door een taxateur: wanneer?

Het is essentieel om een taxateur de waarde van uw woning te laten bepalen nog voor de voorwaarden in de overeenkomst van de aankoop verlopen zijn. Als de waarde van de woning lager uitvalt dan de betaalde som, loopt u het risico dat u niet genoeg hypotheek zal krijgen. En dat kan resulteren in een ontbinding van de koopovereenkomst. Beroep doen op een taxateur is dus geen overbodige luxe!

Hoeveel kost een taxatie?

De prijs van een taxatie hangt af van een aantal factoren, maar over het algemeen kunt u rekenen op ongeveer 350 euro of meer. Deze kosten zijn echter aftrekbaar van de belastingen, en worden dus best vermeld op de aangifte!

Belangrijke punten bij een taxatie

Een taxatie van uw woning wordt dus toegepast om de echte waarde ervan de bepalen. Het rapport wordt opgemaakt door een taxateur, die aan bepaalde vereisten moet voldoen. Het rapport moet worden gevalideerd door een NWWI (of erkend validatie instituut). Anders wordt het immers niet aanvaard door de hypotheekaanbieder!

Hebt u een vraag of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact met ons op! Of kijk hier voor meer informatie over onze taxatie diensten.