Menu
Menu

Inhaalslag: kopers staan momenteel weer in de rij

inhaalslag-kopers-staan-momenteel-weer-in-de-rij-huizengekte-op-oude-peil

Huizengekte op oude peil

Na acht jaar kou is de verkoophitte op de huizenmarkt terug. Consumenten zien het weer zitten en makelaars, adviseurs en banken draaien overuren.

De laatste jaren hielden ze de hand op de knip. „Mensen wilden wel huizen kopen, maar wachtten even af of konden het niet. Nu is er sprake van een inhaalslag”, zegt econoom Paul de Vries van Rabobank.

In juli registreerde het Kadaster 18.422 verkochte woningen. Dit is 33 procent meer dan vorig jaar. Het aantal verkopen is zo weer terug op het niveau van voor de crisis, toen er nog weinig paniek en zorgen waren bij huizenkopers en -bezitters. Sinds 2008 was alleen in december 2014 het aantal verkopen hoger. Toen liep de verruiming van de schenkingsvrijstelling voor woningfinanciering af.

Vertrouwen

Oorzaken van de almaar stijgende huizenverkoop zijn het grotere consumentenvertrouwen, fors gedaalde prijzen en de lage hypotheekrente. Er worden nu wellicht bijna evenveel huizen verkocht als in juli 2007, maar toen lagen huizenprijzen in veel regio’s al gauw 20 procent hoger. En dan is nog niet eens de inflatie meegerekend.

Ook was een rentepercentage van 5,5 procent voor tien jaar vast toen erg normaal, terwijl je nu minder dan de helft hiervoor betaalt. Ondanks aangescherpte hypotheeknormen zijn huizen dus veel goedkoper geworden, en dat geeft de huizenkoper moed.

Bron: Telegraaf