Wat is een aankoopmakelaar?

EEN AANKOOPMAKELAAR HELPT MET DE AANKOOP VAN UW DROOMHUIS

Door de recente marktontwikkelingen is het woningaanbod in een korte periode in omvang sterk afgenomen. Bij de speurtocht naar een nieuwe woning zult u merken dat de keuzes voor panden onder de € 500.000,- in het stedelijk gebied beperkt zijn. In bepaalde regio’s is er zelfs sprake van een verkopersmarkt waarbij de verkoper van een huis kan kiezen tussen meerdere kandidaat-kopers. De ondersteuning door een aankoopmakelaar kan de kans op succes bij de aankoop van uw droomwoning aanzienlijk vergroten.

Wat is een aankoopmakelaar? Als u een huis op het oog heeft, komt u vrijwel altijd eerst in contact met de makelaar van de verkoper. Die makelaar zal u informatie geven en alles over het huis vertellen. Maar het blijft de makelaar die door de verkoper is ingeschakeld om zijn huis te verkopen. Dat betekent dat hij primair de belangen van de verkoper behartigt en niet de uwe. Dat begint al met de prijs van de woning. De makelaar van de verkoper wil een zo hoog mogelijke prijs voor zijn klanten bedingen en u wilt uiteraard zo min mogelijk betalen. Het is daarom verstandig om u onafhankelijk te laten adviseren door een makelaar die niet voor de verkoper werkt, maar voor ú. En dat noemen we een aankoopmakelaar.

Wat doet een aankoopmakelaar? Een woning koper is voor de meeste mensen geen dagelijkse routine. Daarom is het belangrijk als iemand u goed kan adviseren over onder andere de huidige woningmarkt, de bouwkundige aspecten, ontbindende voorwaarden en gemeentelijke bestemmingsplannen. Een aankoopmakelaar kan u hierbij helpen. In samenspraak met u kan hij de onderhandelingen voeren en een advies uitbrengen over een realistisch bod. Verder ontzorgt hij u tijdens het gehele aankooptraject. Hij adviseert u over ontbindende voorwaarden die van belang zijn en controleert inhoudelijk de koopovereenkomst voordat u ondertekent. Ook de notariële aktes worden inhoudelijk gecontroleerd en is hij aanwezig bij de inspectie van de woning voor het notarieel transport.

Op welk moment schakelt u een aankoopmakelaar in? Een lokale makelaar beschikt vaak in een vroeg stadium over informatie welke woningen inde verkoop komen. Als u samen met de makelaar een zoekersprofiel heeft aangemaakt kunt u vaak eerder beschikken over deze informatie. Daardoor heeft u in die gevallen een voorsprong op andere kandidaat-kopers. Het is daarom belangrijk om in een vroeg stadium uw woonwensen kenbaar te maken aan een aankoopmakelaar. Samen bespreekt u welke woning het beste bij u past en wat de mogelijkheden zijn op het gebied van de financiering van een woning. Ondersteuning van een ervaren professional vergroot de kans van slagen bij de koop van uw droomhuis. Schakel daarom een aankoopmakelaar in.

Onze partners